Reviza Avantaje - Fracturi si osteoporoza

Programeaza-te acum!

     Apelati-ne telefonic la: 0772.267.366

Leziune de menisc

Leziune de menisc

  • leziune de menisc

LEZIUNE DE MENISC

Meniscurile sunt fibrocartilaje intraarticulare situate intre femur si tibie. Sunt in numar de 2 la nivelul fiecarui genunchi si au forma semilunara. Meniscul medial are forma litere „C”, iar meniscul lateral are forma literei „O” Cele doua meniscuri pot fi lezate usor printr-o miscare de rotatie a genunchiului in timpul unui efort sustinut. Ruperea partiala sau totala a meniscului apare la o miscare brusca de torsiune sau rotatie a coapsei, in timp ce piciorul sta pe loc (de exemplu, la intoarcerea brusca pentru a lovi mingea de tenis).

leziuniile de mensic

Daca ruptura este minima, meniscul ramane conectat in partea anterioara si posterioara a genunchiului; daca ruptura este mare, meniscul poate sa atarne de un filament al cartilajului. Gravitatea unei rupturi depinde de localizare si extensie. Un menisc poate fi rupt, de obicei după o puternica răsucire a genunchiului (este frecvent rănit în cazul persoanelor care practica sportul , în special rugby, fotbal și schi).

Simptomele pot fi : durere, umflare (edem) , și blocare a genunchiului, dar si “trosnituri”. Unele leziuni se vindeca de la sine, dar majoritatea necesita o interventie chirurgicala de a stabiliza( repara) sau îndepărta meniscul rupt.
Fiecare articulație a genunchiului conține menisc medial și menisc lateral (meniscului interior și exterior). Acestea sunt “tampoane de cauciuc groase” de țesut cartilaginos.Sunt în forma literei “ C” și devin mai subțire spre mijlocul articulației. Meniscul este situat peste stratul subțire a cartilajului care acoperă partea superioară a tibiei.

leziuni menisc

Rolul meniscului: actioneaza ca amortizoare pentru a absorbi impactul rezultat in urma contactului partii superioară a piciorului (femur- osul copasei) si a partii inferioare a piciorului ( tibia- osul gambei), de asemenea contribuie la îmbunătățirea mișcarii și a stabilitatii genunchiului.

Diagnosticul leziunea de menisc se pune pe baza:
-examenul clinic al articulatiei genunchiului.leziunie menisc rmn
-RMN este investigatia de electie
–  se poate vedea natura leziunii si extiderea acesteia

Tratamentul afectiunilor meniscului:
Tratamentul inițial ar trebui să urmeze formula: protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) și elevatie( pozitie procliva). Acest lucru, combinat cu calmante, ajută la rezolvarea durerii inițiale și umflarii. Continuarea tratamentului depinde apoi de dimensiunea rupturii, de severitatea simptomelor, de gradul de afectarii astilului de viața , vârsta dumneavoastră, și starea de sănătate generală.Marea majoritate vor necesa

Interventie chirurgicala – Artroscopie
Artroscopia este o procedură ce permite evaluarea interiorului genunchiului folosind un artroscop ( este ca un telescop subtire, cu o sursa de lumina prin care se amplifica structurile din interiorul genunchiului). Două sau trei (mai puțin de 1 cm) incizii mici se fac pe partea din față a genunchiului.Articulația genunchiului este umpluta cu lichid și artroscopul este introdus în genunchi. Instrumente mici, special concepute pot fi apoi introduse în genunchi prin celelalte incizii mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru a repara, tăia,pentru a biopsia, apuca, etc, in interiorul articulatiei.

artroscopie de genunchi

Artroscopia poate fi utilizata pentru a diagnostica și, de asemenea, pentru a trata leziunile meniscale. In cazul in care dimanica articulatiei este afectata se poate recomanda inlocuirea lichidului sinovial , ce poate imbunatatii mobilitatea si reduce durerea.
In urma interventiei chirurgicale, va trebui recuperare medicala – kinetoterapie, pentru a menține genunchiul activ (ceea ce încurajează vindecarea), și pentru a consolida muschii din jur necesari stabilitatii genunchiului.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Doctor Tarek Nazer:
0772.267.366


Clinica Masaya:
0721.197.077