Reviza Avantaje - Fracturi si osteoporoza

Programeaza-te acum!

     Apelati-ne telefonic la: 0772.267.366

Leziune de menisc

Leziune de menisc

 • leziune de menisc

LEZIUNE DE MENISC

Meniscurile sunt fibrocartilaje intraarticulare situate intre femur si tibie. Sunt in numar de 2 la nivelul fiecarui genunchi si au forma semilunara. Meniscul medial are forma litere „C”, iar meniscul lateral are forma literei „O” Cele doua meniscuri pot fi lezate usor printr-o miscare de rotatie a genunchiului in timpul unui efort sustinut. Ruperea partiala sau totala a meniscului apare la o miscare brusca de torsiune sau rotatie a coapsei, in timp ce piciorul sta pe loc (de exemplu, la intoarcerea brusca pentru a lovi mingea de tenis).

leziuniile de mensic

Daca ruptura de menisc este minima, meniscul ramane conectat in partea anterioara si posterioara a genunchiului; daca ruptura meniscului este mare, meniscul poate sa atarne de un filament al cartilajului. Gravitatea unei rupturi ale meniscului depinde de localizare si extensie. Un menisc poate fi rupt, de obicei după o puternica răsucire a genunchiului (este frecvent rănit în cazul persoanelor care practica sportul , în special rugby, fotbal și schi).

Ce simt cand am leziune de menisc ?

Simptomele pot fi : durere de genunchi, umflare (edem) local la nivelul genunchiului , și blocare genunchiului, dar si “trosnituri”. Unele leziuni ale meniscului se vindeca de la sine aici vorbim de leziuni grad 1 care sunt foarte mici, dar majoritatea necesita o interventie chirurgicala de a stabiliza( repara) sau îndepărta meniscul rupt ( leziune de menisc grad 2 , 3 , 4 ).
Fiecare articulație a genunchiului conține menisc medial ( intern ) și menisc lateral (extern ).

Meniscurile sunt “tampoane de cauciuc groase” de țesut cartilaginos.Sunt în forma literei “ C” și devin mai subțire spre mijlocul articulației. Meniscul este situat peste stratul subțire a cartilajului care acoperă partea superioară a tibiei.

leziune de menisc

Rolul meniscului : actioneaza ca amortizoare pentru a absorbi impactul rezultat in urma contactului partii superioară a piciorului (femur- osul copasei) si a partii inferioare a piciorului ( tibia- osul gambei), de asemenea contribuie la îmbunătățirea mișcarii și a stabilitatii genunchiului.

 

Cum stiu ca am leziune de menisc ?

Diagnosticul leziunea de menisc se pune pe baza:
-examenul clinic al articulatiei genunchiului.leziune menisc rmn
-RMN este investigatia de electie
–  se poate vedea natura leziunii si extiderea acesteia

Cum se trateaza leziunea de menisc ?

Tratamentul afectiunilor meniscului:
Tratamentul inițial ar trebui să urmeze formula: protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) și elevatie( pozitie procliva). Acest lucru, combinat cu calmante, ajută la rezolvarea durerii inițiale și umflarii. Continuarea tratamentului depinde apoi de dimensiunea rupturii, de severitatea simptomelor, de gradul de afectarii astilului de viața , vârsta dumneavoastră, și starea de sănătate generală.Marea majoritate vor necesa

Interventie chirurgicala – Artroscopie de genunchi
Artroscopia de genunchi este o procedură ce permite evaluarea interiorului genunchiului folosind un artroscop ( este ca un telescop subtire, cu o sursa de lumina prin care se amplifica structurile din interiorul genunchiului). Două sau trei (mai puțin de 1 cm) incizii mici se fac pe partea din față a genunchiului.Articulația genunchiului este umpluta cu lichid și artroscopul este introdus în genunchi. Instrumente mici, special concepute pot fi apoi introduse în genunchi prin celelalte incizii mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru a repara, tăia,pentru a biopsia, apuca, etc, in interiorul articulatiei.

Artroscopie de genunchi

Artroscopia genunchiului poate fi utilizata pentru a diagnostica și, de asemenea, pentru a trata leziunile meniscale. In cazul in care dimanica articulatiei este afectata se poate recomanda inlocuirea lichidului sinovial , ce poate imbunatatii mobilitatea si reduce durerea.
In urma interventiei chirurgicale, va trebui recuperare medicala – kinetoterapie, pentru a menține genunchiul activ (ceea ce încurajează vindecarea), și pentru a consolida muschii din jur necesari stabilitatii genunchiului.

 

15 Responses to Leziune de menisc

 1. Buna ziua!
  In urma examinarii RMN,am fost diagnosticat astfel:
  -sinovita genunchi drept cu cantitate medie de lichid,
  -leziuni degenerative radacina anterioara menisc extern si corn posteror
  menisc intern,
  -LIA cu leziuni fibrilare,fara intreruperea continuitatii,fina lama de l-ichid periligamentar.
  Ce ar trebui facut in cazul meu,tinand cont de faptul ca serviciul meu presupune mult teren(10-15 km /zi)
  Multumesc frumos!

 2. La examinarea RMN s-a constatat ” Meniscul intern prezinta o leziune de tip II la nivelul cornului posterior si jumatatii posterioare a corpului (traiect longitudinalde fisura)” Vreau sa stiu daca trebuie operatie sau se poate vindeca prin fizioterapie si kinetoterapie.
  Multumesc anticipat pentru un raspuns pertinent. (Am varsta de 60 ani si alerg in fiecare saptamana de doua ori cate 8 km)

 3. La mine este : leziube liniara menisc fara interesareasuprafetelor articulare , leziune liniare corp si corn posterior intern cu :interesarea suprafetei articulareinferioare, leziuni ale cartilajului articular si edem subcortical condil femuro-tibial intern .Leziunecvasicompleta LIA cu edemsi inchistate lichidiene .
  Cum se traduce ????

 4. Rezultatul examinarii RMN este :”La nivelul cornului posterior al meniscului medial exista un aspect de ruptura cu traiect oblic,ce implica suprafata articulara superioara si se asociaza cu un chist paramenuscal, lobulat, septat de aproximativ 33/10 mm ce are orientare posteromediala spre regiunea inercondiliana.
  Menisc lateral de aspect normal.” Necessita operatie?

 5. modificare liniara la nivelul corpului si cornului posterior al meniscului tip 2 fara raport cu suprafetele articulare si fara deplasarea fragmentelor lezionale, 15 ani sportiv de performanta , este necesara operatia?

 6. La examinarea RMN a ambilor genunchi a-i sorei mele i s-a dat urmatorul rezultat:

  CONCLUZII GENUNCHI DREPT:
  Leziune gradul ll-lll corporeo-cornuata posterioara Ml.
  Condropatie gradul ll rotuliana si de trohlee femurala.

  CONCLUZII GENUNCHI STANG
  Leziune gradul ll CPMI.
  Condropatie gradul ll rotuliana si de trohlee femurala.
  Va rog,ce este de facut domnu’ dr.,necesita tratament sau operatie…
  Multumesc anticipat….

 7. Buna ziua!
  In urma durerilor resimtite destul de frecvent, am efectuat un RMN la genunchiul drept. Concluziile/rezultatele investigatiei RMN sunt urmatoarele:
  – leziune gradul III la nivelul cornului posterior al MM usor extinsa la nivel corporeal
  – leziune gradul II corn anterior MM
  – leziune gradul I LIA
  – strain grad moderat m. popliteu
  – condropatie femuro-tibiala in compartimentul intern.

  Domnule doctor, va rog sa-mi spuneti ce-mi recomandati, cum sa procedez, ce sa urmez mai departe. Am 47 de ani.
  Va multmesc!!

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Doctor Tarek Nazer:
0772.267.366


Clinica Masaya:
0721.197.077