Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
entorsa-de-glezna

Entorsa de glezna este o leziune care se produce prin rasucirea ligamentelor ce sustin glezna, in urma unui traumatism sau unei miscari gresite a gleznei. Aceasta este una din cele mai frecvente entorse intalnite in ortopedie, fiind intalnita atat in cazul tinerilor, dar si la cei varstnici.

Entorsa reprezinta o leziune de tesut moale, de tendoane si ligamente care sufera o intindere sau chiar o ruptura, cel mai des se intampla in urma unei miscari de inversiune sau eversiune a gleznei, explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta

Acestea pot fi impartite pe trei grade:
– gradul I – atunci cand este o mica intindere a ligamentelor insotita de un usor edem local;
– gradul II – cand se produce o intindere mai puternica sau ruperea partiala a ligamentelor cu aparitia edemului si a unei zone de echimoza locala si durere la atingerea zonei afectate;
– gradul III – este caracterizat prin ruperea completa a ligamentelor cu edem si echimoze avansate si imposibilitatea de sprijin pe membrul afectat si durere fara a atinge zona respectiva.

Simptomele entorsei de glezna

Primele simptome apar cand persoana isi da seama ca a facut o miscare gresita sau a suferit un traumatism local. Pacientul simte o durere apoi incepe sa apara edemul urmat de aparitia echimozelor si imposibilitatea de a merge normal cu membrul respectiv. De asemenea, se poate auzi o pocnitura in cazuri de entorse avansate.

ADVERTI

Imediat ce pacientul simte asta, ar trebui sa nu mai calce pe membrul afectat si sa aplice ceva rece local pentru a reduce din aparitia edemului in zona respectiva si sa tina piciorul ridicat, apoi sa se prezinte la medic pentru examinare si tratamentcomplet.

Medicul va examina pacientul dupa ce efectueaza o anamneza atenta si va palpa zona afectata pentru a stabili gravitatea leziunii. De asemenea, se vor efectua examene imagistice precum radiografii si ecografie in functie de simptome.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Tratamentul

In functie de gradul de afectiune difera si metodele de tratament. In gradele mai usoare va fi suficent purtarea unei fase elastice insostita de repaus partial si gheata aplicata local, pozitia procliva a piciorului, tratament antialgic si antiinflamator local si oral timp de 10 zile.

In cazurile mai avansate este necesara imobilizarea gleznei in atela gipsata pe o perioada de 7-10 zile pentru a permite edemului si leziunii ligamentare de a avea o perioada de repaus si de a grabi vindecarea protejand tesuturile de miscari, reducand inflamatia.

In cazurile mai grave unde exista si instabilitate articulara din cauza rupturii grave ale ligamentelor ce sustin glezna este necesar tratamentul chirurgical, ce consta in sutura sau reconstuctia ligamentelor afectate, insa asta se intampla foarte rar.

Nu ezitati sau neglijati orice tip de leziune/entorsa a gleznei si cereti mereu sfatul unui medic specialist pentru o evaluare si un examen local.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Leave a comment