Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Dureri de genunchi (cronic)

dureri de genunchi

Dureri de genunchi

Durerile de genunchi ascund multiple probleme ale genunchiului ce nu trebuie sa fie neglijate , cea mai frecventa durere la nivelul genunchiului la tineri este data de o afectiune a meniscului, urmata de afectiunile ligamentelor( entorse) genunchiului si a rotulei. In cazul persoanelor mai in varsta sau dupa traumatisme , durerea genunchiului este data de osteoartrita (uzura articulatiei).
dureri de genunchi

MENISCUL

Un menisc poate fi rupt, de obicei după o puternica răsucire a genunchiului (este frecvent leziune de meniscrănit în cazul persoanelor care practica sportul , în special rugby, fotbal și schi). Simptomele pot fi durere, umflare, și blocare a genunchiului, dar si“trosnituri”. Unele leziuni se vindeca de la sine, dar majoritatea necesita o interventie chirurgicala de a stabiliza( repara) sau îndepărta meniscul rupt. Fiecare articulație a genunchiului conține menisc medial și menisc lateral (meniscului interior și exterior). Acestea sunt “tampoane de cauciuc groase” de țesut cartilaginos.Sunt în forma literei “ C” și devin mai subțire spre mijlocul articulației.Meniscul este situat peste stratul subțire a cartilajului care acoperă partea superioară a tibiei. Meniscurile actioneaza ca amortizoare pentru a absorbi impactul rezultat in urma contactului partii superioară a piciorului( femur- osul copasei) si a partii inferioare a piciorului ( tibia- osul gambei) , de asemenea contribuie la îmbunătățirea mișcarii și a stabilitatii genunchiului.

Tratamentul afectiunilor meniscului
Tratamentul inițial ar trebui să urmeze formula: protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) și elevatie( pozitie procliva). Acest lucru, combinat cu calmante, ajută la rezolvarea durerii inițiale și umflarii. Continuarea tratamentului depinde apoi de dimensiunea rupturii, de severitatea simptomelor, de gradul de afectarii astilului de viața , vârsta dumneavoastră, și starea de sănătate generală.Marea majoritate vor necesita interventie chirurgicala – Artroscopie .
Artroscopia este o procedură ce permite evaluarea interiorului genunchiului folosind un artroscop( este ca un telescop subtire, cu o sursa de lumina prin care se amplifica structurile din interiorul genunchiului). Două sau trei (mai puțin de 1 cm) incizii mici se fac pe partea din față a genunchiului.Articulația genunchiului este umpluta cu lichid și artroscopul este introdus în genunchi. Instrumente mici, special concepute pot fi apoi introduse în genunchi prin celelalte incizii mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru a repara, tăia,pentru a biopsia, apuca, etc, in interiorul articulatiei. Artroscopia poate fi utilizata pentru a diagnostica și, de asemenea, pentru a trata leziunile meniscale. In urma interventiei chirurgicale, va trebui recuperare medicala – kinetoterapie, pentru a menține genunchiul activ (ceea ce încurajează vindecarea), și pentru a consolida muschii din jur necesari stabilitatii genunchiului.

Click aici pentru a citi despre Artroscopia de genunchi

ENTORSE

Există patru ligamente principale ale genunchiului, care pot fi afectate (Ligamentul incrucisat anterior si posterior si Ligamentele colaterale Medial si Lateral). Un ligament poate fi intins (luxat), sau, uneori, rupt. Ruptura unui ligament poate fi partiala (doar unele dintre fibrele care compun ligamentul sunt rupte) sau completa (ligament este rupt complet). Leziunile ligamentare ale genunchiului pot provoca durere, tumefiere(umflare), sensibilitate, vânătăie și limitarea miscarilor.Genunchiul poate deveni instabil și se poate sa mergeti schiopatat. Tratamentul depinde de o serie de lucruri, inclusiv care ligament este accidentat și cat de activ este persoana afectata.Tratamentul initial consta in evitarea masajului ( spirt), a caldurii, si a efrotului fizic.Masurile de urmat sunt : protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) și elevatie( pozitie procliva).Se recomanda tratamentul cu 2 tablete de paracetamol ( de evitat in cazul afectiunilor hepatice) in mod regulat de 4 ori pe zi, ibuprofen ( daca nu este contraindicat de afectiuni gastrice) 400 mg de 3 ori pe zi. În funcție de prejudiciul ligamentos vi se poate recomanda să purtati o orteza speciala ( tratamentul modern) pentru a sprijini genunchiul în timp ce se vindeca ligamentele deteriorate, sau atela gipsata ( clasic) pentru a preveni miscarile de lateralitate ale articulatiei genunchiului.

TENDINOPATIA ROTULIANA

Tendinita patelara este o leziune care afecteaza tendonul ce conecteaza rotula (patela) la tibie( fluierul piciorului). Tendonul patelar joacă un rol esențial în modul în care folosiți mușchii picioarelor, avand functie de pivot. Acesta ajută la extensia genunchiului ( indreptarea ), astfel încât să puteți lovi cu piciorul o minge, sa alergati și să sariti în aer. Tendinita patelara este cel mai frecvent intalnita la sportivi al căror sport implică sărituri frecvente – cum ar fi baschet și volei. Din acest motiv, tendinita patelară este cunoscut sub numele de genunchiul saritorului . Cu toate acestea, chiar și oamenii care nu participă la sărituri sport pot experimenta tendinită patelara. Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul tendinitei patelare începe cu terapie fizică pentru consolidarea muschilor din jurul genunchiului. Durerea este primul simptom al tendinitei patelare. Durerea, de obicei, este situata în partea din fata a genunchiului între rotula (patela) și zona in care tendonul se ataseaza la tibie . Durerea din genunchi poate: fi prezentă inițial la inceputul activitatii fizice sau doar după un antrenament intens si poate progresa, până la punctul că interferează cu performanțele sportive, ajungand in cele din urmă sa interfereze cu sarcinile de zi cu zi, cum ar fi urcatul scarilor sau ridicatul de pe scaun.
Tratament : Antialgice cum ar fi ibuprofenul si paracetamolul poate oferi ajutor pe termen scurt . O varietate de tehnici de terapie fizică pot ajuta la reducerea simptomelor asociate tendinitei rotuliene , inclusiv : exerciții de stretching , exercitii de consolidare ,patelar strap (o curea prin care se aplică o presiune de tendonul patelar pentru a redistribui forța departe de tendonul în sine ,acest lucru poate ajuta la ameliorarea durerii) .Ionoforeza (această terapie presupune răspândirea unui corticosteroid pe piele).

OSTEOARTRITA ( GONARTROZA )

Artrita inseamna inflamarea articulatiilor.
Care sunt cauzele osteoartritei ? Toate articulațiile normale au o anumită capacitate de reparație proprie a leziunilor produse din cauza uzurii prin activitățile noastre de zi cu zi . Cu toate acestea ,la unele persoane , se pare că acest proces de reparare devine defectuos și astfel OsteoArtrita se dezvolta (OA) . În articulații cu OA , cartilajului articular devine deteriorat și uzat . Tesutul osos de lângă cartilajul poate fi , de asemenea, afectat și excrescente osoase se pot dezvolta în jurul marginilor osoase. Aceste creșteri sunt numite osteofite și pot fi văzute pe radiografii . Articulațiile și țesuturile din jurul articulatiilor pot deveni , de asemenea, inflamate . Aceasta inflamatie se numeste sinovită . Factorii care pot juca un rol îndezvoltarea OA includ : Vârstă (OA devine mai comuna cu înaintarea în vârstă ), Genetica ( poate fi mostenita ), Obezitatea (OA genunchiului și șoldului are mai multe sanse de a se dezvolta , sau să fie mai severe , la persoanele obeze . Acest lucru se datorează faptului că există o sarcină mai mare pe articulații). Femeile sunt mai predispuse in a dezvolta OA decat barbatii . Leziuni anterioare sau diformitati ale articluatiei. Suprasolicitarea la locul de muncă. Care sunt simptomele ? Durere , rigiditate , și limitarea în mișcarilor articulației sunt tipice . Rigiditatea tinde sa fie mai accentuata dimineața, cu o usoara remediere după o jumătate de oră. Măsuri generale pentru a ajuta la tratarea osteoartritei:
-Exercițiul fizic (dacă este posibil , în mod regulat . Acest lucru ajută la întărirea mușchilor din jurul articulatiilor afectate , pentru a vă menține în formă. Inotul este ideal pentru cele mai multe articulații).
-Controlul greutății : sarcina suplimentară plasata pe spate , solduri , genunchi poate agrava simptomele,chiar si o pierdere in greutate modesta poate face o diferenta semnbificativa.
-Talonete și alte dispozitive -aceste măsuri modifica ușor distribuția de greutate și presiune asupra articulatiei genunchiului.
-Mers cu baston -se tine pe partea opusă a articulației afectate . Acest lucru ajuta la scaderea presiunii de pe articulatia afectata si la usurarea simptomelor.
-Fizioterapia ( se recomanda pentru inceput 10 sedinte zilnice)
Diverse suplimente alimentare pe care le puteți cumpăra de la farmacii au fost promovate ca pot ajuta în tratamentul OA . În special , suplimente glucozamina si condroitina au devenit populare în ultimii ani . Glucozamina si condroitina sunt substante chimice care fac parte din cartilajul normal. Cu toate acestea utilitatea glucozaminei și a condroitinei este controversata . De exemplu , un studiu publicat in 2007 a concluzionat ca condroitina are un efect redus , sau minimal , pe reducerea simptomelor la persoanele cu OA . De asemenea , Institutul National pentru Sanatate si Excelenta clinica din Marea Britanie nu recomanda utilizarea lor pentru tratamentul OA . Infiltratiile cu steroizi si substante vascoelastice – in functie de gradul OA pot fi folositoare in prevenirea dezvoltarii acestei afectiuni si in a controla durerea, au dezavantajul ca pot fi costisitoare, dar sunt recomandate de majoritatea practicienilor.

Citeste mai mult despre Gonoartroza

Leave a comment